Manual de Agricultură Ecologică
Recomand tuturor celor care doresc să-ți producă
singuri o hrană sănătoasă și celor care au spirit antreprenorial și doresc să
dezvolte o afacere în agricultură, acest manual conceput de autorii: Ion
TONCEA, Enuţă SIMION, Georgeta IONIŢĂ NIŢU, Daniela ALEXANDRESCU și Vladimir
Adrian TONCEA. În introducere, autorii spun că scopul acestui manual este să
aducă în atenția agricultorilor principiile, noțiunile specifice și tehnicile
agriculturii ecologice.
„Cerinţe vitale de hrană şi de adăpost ale vietăţilor pământului, iar în cazul omului şi de îmbrăcăminte sunt satisfăcute, în cea mai mare parte, de natură. Din cauza creşterii numerice accelerate şi a emancipării populaţiei umane şi implicit a cerinţelor acesteia, mai ales de hrană, natura este tot mai neputincioasă. În aceste condiţii, omul a fost nevoit să-şi producă singur cea mai mare
parte din alimente, precum şi materialele necesare pentru construcţii şi îmbrăcăminte printr-o serie de activităţi care au stimulat productivitatea principalelor componente naturale ale agriculturii: solul, clima, plantele şi animalele.
„Cerinţe vitale de hrană şi de adăpost ale vietăţilor pământului, iar în cazul omului şi de îmbrăcăminte sunt satisfăcute, în cea mai mare parte, de natură. Din cauza creşterii numerice accelerate şi a emancipării populaţiei umane şi implicit a cerinţelor acesteia, mai ales de hrană, natura este tot mai neputincioasă. În aceste condiţii, omul a fost nevoit să-şi producă singur cea mai mare
parte din alimente, precum şi materialele necesare pentru construcţii şi îmbrăcăminte printr-o serie de activităţi care au stimulat productivitatea principalelor componente naturale ale agriculturii: solul, clima, plantele şi animalele.
Ca urmare a a goanei după profit, agricultura s-a
îndepărtat tot mai mult de natură, concomitent cu dezvoltarea creaţiilor umane
- mecanizarea, chimizarea, irigarea şi, mai nou, ingineria genetică.
În acest context, suferinţele naturii sunt tot mai
multe şi mai accentuate şi se vor răsfrânge, mai devreme sau mai târziu, asupra
omului prin intensificarea fenomenelor distructive – inundaţii, alunecări de
teren, avalanşe, scădere a fertilităţii naturale a solurilor, poluare,
deşertificare etc, precum şi prin explozia bolilor ce afectează sistemul
imunitar vegetal, animal şi uman.
Aceste fenomene au condus, pe de o parte, la
creşterea eforturilor de protecţie a mediului înconjurător, iar pe de altă
parte, la apariţia şi dezvoltarea conceptului şi activităţilor practice de
agricultură ecologică.
Lucrarea “Manual de Agricultură Ecologică“ se
adresează fermierilor, gospodarilor agricoli şi altor categorii de
întreprinzători rurali, precum şi consumatorilor iubitori de natură şi de
produse agricole şi alimentare ecologice, de foarte bună calitate, curate şi
sănătoase.
Acest
manual îşi propune să familiarizeze cititorii cu noţiunile specifice
agriculturii ecologice, să stimuleze creativitatea individuală şi, mai ales,
colectivă, în ceea ce priveşte cultivarea terenurilor şi creşterea animalelor
în sistem ecologic şi prelucrarea produselor agricole şi alimentare ecologice
vegetale şi animale şi să le ofere cunoştinţele necesare proiectării gospodăriilor,
fermelor şi societăţilor agricole şi agro-industriale ecologice, cu respectarea
standardelor de calitate şi de mediu şi aplicarea noţiunilor, tehnicilor şi
procedeelor moderne şi eficiente de agricultură ecologică.”
Comentarii
Trimiteți un comentariu