Biluțe din pământ

Maestrul Masanobu Fukuoka a inventat o metodă simplă și foarte eficace pentru plantarea pădurilor și a obținut un randament foarte bun în plantarea pădurilor. 

„O metodă simplă de propagare a pădurilor este cea aplicată de Masanobu Fukuoka. Se fac sfere mici din argilă, compost și semințe de arbori și se răspândesc în zonele aride. Semințele fiind învelite în argilă nu sunt recunoscute de insecte și de rozătoare și rezistă astfel până la prima ploaie. O parte din aceste semințe încolțesc și tinerii arbori încep să crească. Se folosesc atât semințe de arbori specifici pădurilor cât și semințe de pomi fructiferi. În câțiva ani vom culege primele roade. Între timp, se mai

plantează printre tinerele vlăstare și alte plante, alți arbori pentru a crea diversitatea specifică pădurii. Există o serie de arbuști fructiferi care pot fi înmulțiți vegetativ. Un braț de astfel de ramuri pot fi plantate foarte ușor după o ploaie abundentă pentru că solul este moale. Vom obține o pădure roditoare mixtă de unde vom culege nuci, alune, cireșe, caise, mere, vișine, coacăze, castane, corcodușe, zmeură, afine și câte și mai câte. Fără să arăm, fără să consumăm combustibili fosili, fără să fie nevoie de pesticide. În luminișuri putem cultiva legume, salate, rădăcinoase și dacă vrem neapărat și un petec de cereale.” Sursa: internet.

De curând am văzut că metoda biluțelor de pământ a fost aplicată la nivel industrial, aș putea spune. Avioane mari de tip cargo, aruncă de la atitudine foarte mică, miliarde de astfel de biluțe de pământ cu semințe. Plantează astfel sute de hectare de teren arid la un singur zbor. S-au inventat și un soi de recipienți cu semințe care sunt aruncați din avion și care se înfig pur și simplu în sol.

Dincolo de aceste metode, fiecare dintre noi poate prepara biluțe din lut cu semințele fructelor și legumelor pe care le consumă și le poate planta la fiecare plimbare în afara orașelor. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cu dinții strânși sau cu brațele deschise...?

Ai verificat robinetul?

Trupul este doar un Veșmânt