Sobe-rachetă

Dacă v-ați cumpărat o casă veche țărănească și vreți să o renovați și să o transformați într-o casă de vacanță sau într-o locuință permanentă, nu trebuie să vă lipsească din bagajul de mână această carte: „Încălzitoare cu masa termică”. Autorii cărții își împărtășesc experiența lor și vă îndrumă cum să vă construiți un sistem de încălzire cu consum rezonabil. Este o carte excepțională pe care v-o recomand. Face parte din „raftul cu o mie de cărți”, concept pe care îl promovez cu bucurie. Consider că un om ar trebui să citească până la patruzeci de ani, minimum o mie de cărți.
Dacă fiecare dintre noi ar face acest lucru, lumea noastră ar arăta complet diferit, atât de diferit încât nici nu am mai recunoaște-o.

„Această carte prezintă un concept revoluționar pentru sobele pe lemn, care asigură o combustie  curată, aproape completă, cu folosirea cu randament ridicat a căldurii produse. Sobele-rachetă se află încă în faza experimentală, doar câteva sute fiind întrebuințate regulat până la începutul lui 2006, însă unele au funcționat bine, zilnic, timp de mai mult de un deceniu. Ele economisesc combustibilul și ne redefinesc conceptele de încălzire a casei, ardere a lemnului și a dependenței de cărbune, păcură, energie hidro sau nucleară pentru confortul nostru. Sobele-rachetă cu masă termică pot fi construite acasă, de oameni relativ necalificați. Deși se potrivesc cel mai bine pentru casele din pământ, cu zidurile, pardoselile și mobila lor înzidită care constituie o masă termică masivă, aceste sobe pot fi construite în interiorul oricărui tip de structură, de la containere pentru mărfuri până la iurte. Termenul de sobă-rachetă a fost folosit cu larghețe timp de douăzeci de ani cu referire la o gamă destul de largă de aparate de ardere pentru gătit și încălzire. În această carte, pe lângă modelul descris în detaliu, principiile „rachetei“ au avut diverse aplicații. Împreună cu Larry Jacobs am conceput o versiune care folosește numai un butoi de metal și două burlane, care mai târziu a primite numele de „rachetă de buzunar“ (vezi Detroitus: Racheta de buzunar). Mai târziu, pe la sfârșitul anilor 80, am ajutat la realizarea unei sobe pentru gătit, pentru un singur vas, confecționată din beton ușor, pentru orășenii guatemalezi. Mai recent, au apărut sobe pentru gătit mici, portabile, făcute din cutii de conserve și o simplă izolație. De asemenea, au fost construite experimental cuptoare și încălzitoare pentru apă, cu ardere tip „rachetă“. Probabil  cel  mai  semnificativ, „Sobele-rachetă cu masă termică“ întrebuințate pentru încălzirea casei, care încep acum să apară pe tot cuprinsul Americii de Nord și în nordul Europei, promit la modul cel mai real să îmbunătățească confortul și să reducă cantitatea de combustibil ars, micșorând astfel aportul de CO2 în gazele care cauzează efectul de seră. Acest sobe transformă tot lemnul în căldură, și pot stoca aproape toată căldura generată, pentru confort optim, când aveți nevoie de ea.” - Ianto Evans, Leslie Jackson - „Încălzitoare cu masa termică”.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cu dinții strânși sau cu brațele deschise...?

Ai verificat robinetul?

Trupul este doar un Veșmânt