Case și Tehnologii

Se manifestă astăzi o tendință de întoarcere la tehnologiile tradiționale în construcția de case. Sigur că tehnologiile antice sunt aplicabile doar în proiectele destinate unor oameni cu mintea deschisă. Arhitectul Gernot Minke și-a dedicat mai bine de treizeci de ani din viață studierii acestor tehnologii vechi pe care le-a testat și pe care le-a îmbunătățit prin cercetările științifice pe care le-a efectuat. Una dintre cărțile care s-au tradus și la noi este dedicată acoperișurilor verzi sau înverzite. Sunt prezentate în carte o mulțime de informații legate de proiectarea acestor acoperișuri, de o mulțime de sfaturi practice. Citind această carte-manual mă gândesc la casele noastre tradiționale acoperite cu stuf sau
cu fân. De mii de ani ne acoperim casele cu aceste materiale naturale și știm cu toții ce confort termic avem într-o casă veche țărănească. Cu o îmbunătățire a tehnologie folosite putem să ne construim o casă aproape pasivă cu costuri minime. Gernot Minke ne dă câte detalii:

„Acoperișurile plantate se cunosc de sute de ani, atât în zonele cu climă rece din Islanda, Peninsula Scandinavă, SUA, Canada cât și în țări calde precum Tanzania.
În zonele cu climă rece, acoperișul asigură „încălzirea” prin economisirea căldurii din spațiile încise, iar în zonele cu climă caldă, asigură „răcirea” prin menținerea căldurii exterioare la distanță de spațiile închise. Vegetația, împreună cu straturile de pământ așezate succesiv, din spațiul locuit,  unde în mod natural se va economisi, respectiv înmagazina căldura.
Cât de eficientă poate fi capacitatea de înmagazinare a căldurii și de termoizolare datorată acoperișului cu brazde de iarbă o demonstrează o casă tradițională din straturi de turbă, de tip sodhouse, cu acoperișul plantat cu iarbă din Islanda. Aceste case se pot locui în timpul iernii fără altă încălzire în afara căldurii produse oameni, care asigură o temperatură suficient de mare în interior.” Gernot Minke - Acoperișuri înverzite. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Incredibila forță a vieții

Templul Etern al Ființării

Practica e... problema