Incredibila forță a vieții

Pe David S, Mitchell l-am desscoperit de curând. Am citit aproape toate cărțile care cuprind traducerile conferințelor lui Rudolf Steiner și văd în lucrările lui Mitchell influența Maestrului. Redau un pasaj în care autorul vorbește despre descoperirile științifice care atestă existența vieții în medii în care după știința noastră de până acum nu ne-am fi putut imagina că poate exista. Se pare Fractalul Vieții se manifestă în toate dimensiunile, în macro și în microcosmos așa cum spune o veche înțelepciune.

„La adâncimi uimitoare, cercetătorii au descoperit recent endolite (organisme care trăiesc în roci sau în porii minusculi dintre granulele întrețesute din minerale). S-au găsit mii de specii diferite, inclusiv reprezentante ale bacteriilor, arheobacteriilor și fungilor. Endolitele s-au descoperit în scoarța

Pământului, la adâncimi de aproximativ trei kilometri de lumina Soarelui. Din cauza costurilor ridicate de foraj la adâncimi mari, nu se știe dacă acestea trăiesc și la niveluri mai adânci. Se pare că supraviețuiesc hrănindu-se cu resturi de fier, potasiu sau sulf. Nu se știe dacă le metabolizează direct din rocile înconjurătoare sau elimină un acid care le dizolvă mai întâi. Multe endolite sunt autotrofe, organizme care generează compuși organici necesari pentru a supraviețui independent de materia anorganică. Altele probabil încorporează compuși organici din substratul de rocă, eliminând acizi pentru a-l dizolva. Asemenea organisme au un ciclu de procreare foarte scurt, apa și elementele nutritive existând în cantități foarte mici în mediul endolitic. Multe sunt autotrofe, alte varietăți se hrănesc cu substanțe organice produse de autotrofe, dând naștere la comunități subterane microscopice cunoscute sub denumirea de SLiME (Subsurface Lithotropic Microscopic Environments).” David S. Mitchell.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cu dinții strânși sau cu brațele deschise...?

Ai verificat robinetul?

Trupul este doar un Veșmânt