Cartea ta de Identitate

            Limba maternă, portul tradițional, istoria și cultura sunt elementele de identitate ale fiecărei Națiuni. Când acestea se pierd, Națiunea respectivă se transformă într-o masă amorfă lipsită de identitate și în foarte scurt timp va dispărea ca entitate distinctă. Dispariția uneia sau mai multor Națiuni este un semn de involuție din toate punctele de vedere. Dispariția tuturor Națiunilor este momentul ce precede colapsul unei civilizații planetare. Cauza care determină dispariția Națiunilor există latent în fiecare dintre noi și are un nume: ignoranță. Noi suntem singurii responsabili pentru dispariția Națiunilor în interiorul cărora ne-am născut. Nimeni altcineva.
Noi suntem cei care prin atitudinea noastră lipsită de responsabilitate din pricina superficialității și a inculturii tot mai vizibile ce face irespirabil aproape mediul social, permitem pătrunderea în limba noastră maternă a mii și mii de neologisme deși avem la dispoziție cuvinte din tezaurul strămoșesc care pot exprima cel puțin cu aceiași acuratețe concepte, idei, filozofii sau obiecte actuale. Aproape că nu mai există vreo reclamă sau vreun produs care să nu conțină cuvinte împrumutate ocazional sau acceptate cu caracter permanent din alte limbi. Aproape că nu mai există denumiri de meserii și de ocupații pentru care să nu se folosească terminologia preluată cu un snobism greu de imaginat și cu o lipsă totală de responsabilitate din alte limbi. Am renunțat la frumoasele veșminte ale portului nostru național cusute din fibre naturale și brodate cu fir de lână și ne îmbrăcăm în tot felul de haine fabricate din materiale sintetice de oameni de peste mări și țări despre care nu știm nimic așa cum nici ei nu știu nimic despre noi. Înainte vreme, femeile torceau inul, cânepa și lâna cu drag și coseau pentru ele, pentru bărbații și pentru copiii lor veșminte frumoase și trainice, veșminte purtătoare ale Iubirii lor. Tocmai datorită Iubirii cu care erau făcute și a fibrelor naturale din care au fost țesute, cusute și brodate, veșmintele portului național sunt atât de trainice și de sănătoase de purtat pentru trupurile noastre.

            Istoria este Izvorul din care se nasc, cresc și se hrănesc toți pruncii și toate pruncuțele unei Națiuni. Necunoașterea Istoriei Neamului din care te-ai născut, necunoașterea Tradiției Strămoșești sau respingerea lor, reprezintă primele semne ale degradării Spiritul Național, ale involuției și ulterior ale dispariției unei Națiuni. Tradiția păstrează și transmite urmașilor toată Cultura, Cunoașterea, Înțelepciunea, Meșteșugurile și toate Obiceiurile comunităților mai mari sau mai mici care formează împreună o Națiune. Atunci când renunțăm la Cultura noastră și la Tradiția noastră și adoptăm fără niciun fel de discernământ și cu un snobism greu de cuantificat, obiceiuri străine nouă, suntem deja pe o albie de torent care ne va rostogoli până ne vom transforma într-un conglomerat amorf. Atitudinea corectă este să respectăm tradițiile tuturor Națiunilor, dar să nu ne identificăm cu ele și să renunțăm la Tradiția și la obiceiurile noastre în favoarea acelora. Este o atitudine corectă să învățăm și să comunicăm în limbi străine, dar nu este benefic pentru Națiunea din care facem parte să „împănăm” limba noastră maternă cu cuvinte din alte limbi. Este o atitudine corectă să cunoaștem istoria altor neamuri, dar nu este acceptabil să nu ne cunoaștem și să nu ne prețuim rădăcinile. Nu ne este benefic ca indivizi și ca neam să ignorăm istoria noastră și să acceptăm fără să cercetăm cu atenție ceea ce spun alții despre noi, indiferent cine ar fi aceia pentru că este știut că istoriile sunt scrise de către învingători în folosul lor și nu în spiritul adevărului. Este o atitudine corectă să ne promovăm propria cultură și nu alte culturi. Fiecare om trăitor pe această Planetă este dator față de Națiunea din care s-a născut să promoveze valorile acelei Națiuni. Am evoluat până astăzi tocmai datorită diversității istorice, culturale, lingvistice și altor elemente cu care ne identificăm ca Națiuni ale Planetei Pământ. Dacă vom ajunge cândva să vorbim toți o singură limbă, dacă prin atitudinile noastre lipsite de responsabilitate se vor uniformiza culturile și va exista o sigură cultură, dacă vom ignora istoria și vom purta cu toții același tip de haine, dacă ne vom ghida după un singur set de valori, vom deveni o masă amorfă ignorantă lipsită de identitate și de viitor. Extincția se va iniția de la sine. Nu cred că ne-am născut pe Pământ pentru a dispărea ca specie ci pentru a evolua și a ne lua zborul către Stele, îmbogățiți cu Darurile cu care ne înveșmântează Mama Pământ și cu Cultura, Tradiția, Portul și Limba Maternă a fiecărei Națiuni. Așa vom fi mai bogați și vom avea o Carte Cosmică de Identitate. - Andronicon



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cu dinții strânși sau cu brațele deschise...?

Ai verificat robinetul?

Trupul este doar un Veșmânt