Grădinarul inteligent și pământul său

Câți dintre noi sunt conștienți că viața noastră depinde în totalitate de stratul fertil sau vegetal al pământului. Un strat care are în general 40 cm în zonele de câmpie și foarte puțin în zonele de deal și pe pășunile alpine. Distrugerea inconștientă a acestei pojghițe de de pământ plin de nutrienți pentru plante, de zeci de mii de specii de ființe mici care îl creează permanent prin otrăvirea lui cu tot felul de chimicale care distrug viața existentă în el, duce la deșertificare și la extincția vieții pe Pământ. Facem asta în mod inconștient de dragul unui profit imediat. Există și o altă modalitate de a ne bucura de roadele Pământului și asta pe termen nelimitat.


„Adevăratul gospodar se va strădui să își menajeze pământul, și nu să îl exploateze. Va căuta să mențină și sporească fertilitatea solului. Observând natura, va învăța că semănarea unei singure
culturi vegetale  sau  creșterea  unei  singure specii de animale pe aceeași bucățică de pământ nu este în ordinea naturală a lucrurilor. Se va strădui deci să protejeze un număr cât mai mare posibil de specii vegetale și de animale; va înțelege și va încuraja  interacțiunea  dintre ele. O parte dintre pământuri le va lăsa chiar necultivate, pentru ca acolo să se poată dezvolta forme de viață sălbatice. Se va gândi neîncetat la nevoile gliei sale, analizând fiecare plantă și fiecare animal după consecințele benefice pe care le-ar putea avea pentru sol. Și, mai ales, va fi pe deplin conștient că, dacă intervine în lanțul trofic, el însuși fiind doar o verigă a acestuia, o face pe riscul său, căci asta va strica echilibrul natural al lucrurilor și al vieții.” - John Seymour - Întoarcerea la obârșie - Cartea completă a auto-suficienței. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cu dinții strânși sau cu brațele deschise...?

Ai verificat robinetul?

Trupul este doar un Veșmânt