Un pic de agricultură inteligentă

Vă recomand cartea „Nebunia aratului” scrisă de Edward Faulkner. Va fi o lectură șocantă pentru unii și revelatoare pentru alții. Este o carte care merită citită și de cei care nu au în niciun fel de gând să-și producă singuri hrana, dar mai cu seamă de cei care aleg să lase în urmă orașele și să trăiască în armonie cu meiul ambiant, să-și cultive bucata lor de pământ și să-și asigure o hrană curată fără a
afecta stratul fertil al solului, strat care se formează în mii și mii de ani.

„Pe scurt, această carte îşi propune să arate că plugul cu cormană, folosit în prezent în fermele din toată lumea civilizată, este cea mai puţin satisfăcătoare unealtă de pregătire a terenului pentru producerea recoltelor. Poate această afirmaţie sună ca un paradox, având în vedere faptul de aproape un secol există o ştiinţă a agriculturii, şi savanţii agronomi au folosit şi au aprobat aproape în unanimitate utilizarea plugului cu cormană. Cu toate acestea, afirmaţia de mai sus este adevărată şi poate fi susţinută cu dovezi. De fapt, multe dintre dovezi ne-au fost furnizate, într-o manieră stângace, chiar de către oamenii de ştiinţă. Adevărul este nimeni nu a formulat vreodată o motivaţie ştiinţifică pentru arat. Mulţi profesori erudiţi au trecut prin momente stânjenitoare în faţa claselor de studenţi care solicitau li se arate de ce nu ar fi mai bine se depună toată materia organică la suprafaţa solului în loc să fie îngropată, aşa cum se face cu plugul.

Întreaga construcţie a „raţionamentului“ despre administrarea solului a fost bazată pe prezumţia axiomatică a corectitudinii aratului. Însă aratul nu este corect. Aşadar, principala premiză fiind imposibil de susţinut, pe bună dreptate putem pune la îndoială validitatea fiecărei teorii universal acceptate referitoare la producerea oricărei recolte, când terenul a fost arat pentru pregătirea cultivării lui. Aceasta expune în principiu toate teoriile noastre despre sol la o examinare critică, deci, în această carte, întreaga gamă de teorii pe care le-am dezvoltat în legătură cu creşterea recoltelor va fi supusă examinării în lumina descoperirii că aratul este greşit.” - Edward Faulkner - Nebunia aratului.

Andronicon






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cu dinții strânși sau cu brațele deschise...?

Ai verificat robinetul?

Trupul este doar un Veșmânt