Câte civilizații au trăit până acum pe Pământ?

Este cât se poate de evident că nu suntem prima civilizație de pe Pământ. Există o mulțime de artefacte, de rămășițe ale unor construcții megalitice a căror modalități de realizare tehnică nu le putem descifra. Sunt ziduri construite din bolovani uriași spre exemplu, îmbinați atât de bine încât nu încape nici măcar un vârf de ac între pietrele uriașe cu o geometrie care pare a folosi la asigurarea stabilității construcției. Asemenea vestigii sunt pe toate continentele și seamănă foarte bine unele cu altele. Există desene și basoreliefuri care descriu aeronave și/sau astronave. Există elemente metalice
prelucrate captive în roci cu o vechime de peste două sute cincizeci de milioane de ani. Lista este foarte lungă.

Probabil că toate civilizațiile care s-au dezvoltat până la un moment dat, până la un anumit nivel, s-au autodistrus s-au au fost distruse de schimbări ale mediului planetar, de catastrofe naturale gigantice sau de evenimente cosmice pe care nu le-au putut evita. Dacă privesc cu atenție civilizația actuală, înclin să cred că civilizațiile anterioare s-au autodistrus prin conflicte interne interminabile. Este cea mai probabilă variantă, dar evident, nu le exclude pe celelalte. Probabil că și atunci au existat ființe inteligente care au căutat să evite distrugerea civilizației din care făceau parte. Probabil că atunci când a devenit evident că dezastrul nu mai putea fi oprit, grupuri mai mici și mai mari de oameni cu adevărat inteligenți s-au retras în zone inaccesibile. Unde anume? În funcție de tehnologia pe care au avut-o la dispoziție, acele ființe se puteau retrage în largul oceanelor construindu-și orașe plutitoare, în adâncul oceanelor, în adâncurile Pământului, în spațiul extraatmosferic sau pe alte corpuri cerești. Dacă spre exemplu, o civilizația s-a autodistrus înainte de a atinge un înalt nivel tehnologic, așa cum este civilizația noastră, probabil că cei care au vrut să se retragă pentru a supraviețui dezastrului planetar s-au retras în zone inaccesibile sau greu accesibile supraterane.

Au continuat să trăiască în comunități mici și să evolueze până la niveluri pe care nici măcar nu ni le putem imagina astfel. Au interacționat probabil cu următoarea civilizație care s-a născut din cenușa celei veci, din ființe care au supraviețuit la rându-le dezastrului, dar care au involuat în câteva generații într-atât încât au pierdut limbajul articulat. Dacă privim cu atenție lumea noastră, putem observa cu ușurință că oamenii folosesc tot mai puține cuvinte pentru că citesc tot mai puțin. Oamenii zilelor noastre evoluează în două direcții diamentral opuse: unii sunt tot mai inteligenți, tot mai preocupați de evoluția lor, de cultură și de tehnologie, de îmbogățirea cunoașterii iar ceilalți, cei mai mulți, sunt tot mai lipsiți de orice interes pentru orice. La un moment dat, comunicarea între cele două categorii va fi tot mai dificilă. Se va produce o separație. Conflictele se vor înmulți și vor lua forme aberante care pot duce la distrugerea civilizației noastre. Este probabil ca astfel de cursuri evolutive-involutive să se fi petrecut și în civilizațiile anterioare și să fi dus la distrugerea unor lumi.

Cred că pe Pământ au evoluat și au involuat dea lungul timpului sute sau poate mii de civilizații. Putem să studiem acest fenomen al civilizațiilor succesive și putem trage învățăminte folositoare. Putem fi noi acea civilizație care trece pragul critic al autodistrugerii. Care sunt metodele prin care putem face la nivel global un salt în Conștiință și astfel să evoluăm mai departe? Nu știu. Fiecare poate decide doar pentru el dacă vrea să evolueze sau nu, dacă vrea să pășească pe calea autocunoașterii sau să-și trăiască pur și simplu viața fără a se gândi la toate astea. - Andronicon. 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cu dinții strânși sau cu brațele deschise...?

Ai verificat robinetul?

Trupul este doar un Veșmânt