Ce au în comun Aristotel, Carl von Linne și Charles Darwin?

Citesc și recitesc cu plăcere cartea Viața Secretă a Plantelor. Este o carte pe care am citit-o prima dată cu mulți ani în urmă și pe care am răsfoit-o de atunci de nenumărate ori. Este o carte care nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă. O carte care ar trebui să facă parte din lectura obligatorie a elevilor.

„Opinia lui Aristotel, care susţinea că plantele sunt înzestrate cu suflet dar nu şi cu senzaţii, a fost acceptată fără obiecţii de-a lungul întregului Ev Mediu şi chiar până mai încoace, anume până la începutul secolului al optsprezecelea, când Carl von Linne, părintele botanicii mo­der­ne, a uluit lumea

decretând că plantele nu se deosebesc de oameni şi de animale decât prin faptul că nu au posibilitatea de a se mişca. Afirma­ţie contrazisă în secolul următor de celebrul naturalist Charles Darwin, care a demonstrat că fiecare cârcel este înzestrat cu puterea de a se miş­ca independent de ceilalţi. Pentru a folosi chiar termenii lui Darwin, plan­tele nu dobândesc şi nu manifestă această însuşire decât în situaţii când ea le poate fi de folos.” - Peter Tompkins & Christopher Bird - Viața Secretă a Plantelor. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cu dinții strânși sau cu brațele deschise...?

Ai verificat robinetul?

Trupul este doar un Veșmânt